به گزارش مشرق، آتش در جنگلهای شمال کشور جولان میدهد و مناطق گستردهای در استانهای گیلان و مازندران تاکنون طعمه حریق شده است. برای نمونه در استان گیلان حدود پنج روز است که آتش در جنگلهای رودبار زبانه میکشد و حدود ۴۰ هکتار از اراضی منطقه طعمه حریق شده از استان مازندران نیز خبر میرسد که حدود ۲۰ هکتار از مناطق جنگل عباس آباد دچار آتش سوزی شده است.
به همین دلیل میتوان گفت تلاش مسئولان برای کنترل این حادثه تا زمان تنظیم این گزارش راه به جایی نبرده است. مسالهای که ثابت میکند دست مسئولان در این حوزه خالی است و آنها مانند حوادث گذشته دچار غافلگیری شدهاند.
این درحالی است که کارشناسان تاکید میکنند الگوی آتش سوزی در جنگلهای شمال کشور نشان میدهد که در فصل پاییز باید برای وقوع آتش سوزی در این مناطق آماده بود.
مدیران و چالش غافلگیری
آنچه سبب میشود خسارت آتش سوزیهای جنگلی در کشورمان قابل توجه باشد، نبود برنامهریزی و آمادگی لازم برای مقابله با این حوادث است. در واقع شرایط به گونهای است که به نظر میرسد نهادهای مسئول مانند منابعطبیعی هنگام وقوع آتش سوزی همیشه غافلگیر میشوند.
دکتر هادی کیادلیری، رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات در این باره میگوید: مدیران سازمان جنگلها باید برای آتش سوزیهای پاییزی در شمال کشور آمادگی داشته باشند، زیرا بررسی الگوهای آتشسوزی نشان میدهد، بیشتر حریقها در شمال کشور در پاییز اتفاق میافتد. به همین دلیل مدیران نمیتوانند، بگویند آتش سوزی آنها را غافلگیر کرده است.
آن طور که او توضیح میدهد در این فصل با توجه به خزان درختان مواد قابل اشتعال در جنگل افزایش مییابد و با وزش بادهای گرم مدیترانهای دما افزایش پیدا میکند و رطوبت نیز به سرعت کاهش مییابد. در چنین شرایطی همه چیز برای آتش سوزی فراهم است.
به همین دلیل میتوان گفت مدیران سازمان منابع طبیعی بجای آمادگی و برنامه ریزی برای حفاظت از جنگل دغدغههای دیگری دارند. کیادلیری در این باره میگوید: به نظر میرسد مدیران منابع طبیعی بیشتر روی مسائلی مانند بهرهبرداری از جنگل انرژی میگذارند تا حفاظت از آن.
پاییز قهوهای در راه است
مساله دیگری که رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات نسبت به آن هشدار میدهد به خاطره بدل شدن پاییز هزار رنگ در جنگلهای شمال کشور است.
او در این باره میگوید: تغییر اقلیم و خشکسالی شرایطی ایجاد کرده است که شاهد بروز پاییز قهوهای در شمال کشور خواهیم بود، زیرا برگهای بسیاری از درختان پیش از رنگارنگ شدن قهوهای میشود.
به گفته کیادلیری چنین درختانی راحتتر طعمه حریق نیز میشوند.
در این بین کارشناسان تاکید میکنند که آنچه سبب گستردهتر شدن آتش سوزیهای جنگلی میشود، غافلگیری مسئولان است، زیرا آنها آمادگی لازم را برای مقابله با آتشسوزی ندارند.
کیادلیری در این باره میگوید: بخشی از آتش سوزی جنگلهای کشور به دلیل عامل انسانی اتفاق میافتد که برخی مواقع عمدی و برخی مواقع نیز به دلیل غفلت افراد روی میدهد. اما مسئولان برای کاهش این عوامل تاکنون اقدام موثری انجام ندادهاند، برای نمونه هنوز بدرستی انگیزه افرادی که عمدا جنگل را آتش میزنند مشخص نشده است. این درحالی است که میتوان با اطلاع رسانی و فرهنگسازی نقش این عوامل را کمرنگتر کرد.
درباره آتشسوزیهایی که به دلایل طبیعی نیز رخ میدهند نیز باید گفت مسئولان برنامهای برای کاهش چنین حوادثی ندارند. برای نمونه ارگانهایی که بر اساس قانون باید در این خصوص اقدام کنند از آمادگی و هماهنگی لازم برخوردار نیستند. به همین دلیل بالگردهای اطفای حریق بموقع برای مهار آتش سوزی جنگل وارد عمل نمیشوند.
کیادلیری دراین باره عنوان میکند: سازمانهای درگیر در این حوزه تفاهم نامههای زیادی با یکدیگر امضا کردهاند. اما در مواقع لازم نمیتوانند بدرستی با یکدیگر هماهنگ شوند.
مساله دیگری که کارشناسان از آن انتقاد میکنند، این است که نهادهای مسئول در حوزه اطفای حریق تا به حال مانور مناسبی نیز برگزار نکردهاند تا از این طریق بتوانند نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و برای برطرف کردن آنها اقدامات لازم را انجام دهند.
افزون بر این نقش سازمانهای مردم نهاد نیز در این بین دیده نشده است و نهادهای مسئول هنوز نتوانستهاند از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد برای کنترل حوادثی مانند آتش سوزی بدرستی استفاده کنند.
پیشگیری در آتش
نکته دیگری که در این بین کارشناسان روی آن دست میگذارند، فعالیت نامناسب سامانه تلفنی ۱۵۰۴ است، سامانهای که منابع طبیعی بارها اعلام کرده است که شهروندان میتوانند با استفاده از آن حوادثی مانند آتش سوزی و یا تخریب جنگل را به مسئولان این سازمان اطلاع دهند.
رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات در این باره میگوید: این سامانه در بیشتر مواقع پاسخگو نیست، برای نمونه مدتی پیش برای گزارش یک آتش سوزی بیش از ۱۰ بار با این سامانه تماس گرفتم. اما شخصی پاسخگو نبود. به همین دلیل ناچار شدم با شماره تلفن همراه مسئولان تماس بگیرم.
افزون بر این کارشناسان تاکید میکنند که برای کاهش خسارت حوادثی مانند آتش سوزی باید از فناوریهای روز دنیا استفاده کرد و با کمک ابزارهایی مانند ماهواره اطلاعات لازم را به دست آورد.
کیادلیری در این باره عنوان میکند: با استفاده از فناوری میتوان از پیش آگاهی مناسبی برخوردار شد، مثلا الگوهای مکانی آتش سوزی را به دست آورد و مشخص کرد که در کدام مناطق جنگلی احتمال آتش سوزی بیشتر است.
این در حالی است که با کمک پیشآگاهی میتوان امکان پیشبینی مناسب از شرایط پیش رو را نیز به دست آورد و با برنامه ریزی مناسب مانع از تحمیل خسارت بیشتر به جنگلهای کشور شد.
رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات ادامه میدهد: با کمک پیشآگاهی و پیشبینی میتوان از حوادثی مانند آتش سوزی پیشگیریکرد، چون وقتی اطلاعات لازم را در اختیار داشته باشیم، راحتتر میتوانیم برای مقابله با حوادث برنامهریزی کنیم. اما به نظر میرسد دغدغه مدیران سازمان منابع طبیعی مسائلی دیگری مانند برداشت و بهره برداری از جنگلهای کشور است.